“Agrosaveti”: Nesloga proizvođača stopirala gradnju klanice ovčijeg i jagnjećeg mesa u Kniću

Iako je krajem 2021. godine gromoglasno najavljena izgradnje prve Nacionalne klanice ovčijeg i jagnjećeg mesa u Kniću, evo, ni dve godine kasnije, još nije postavljen kamen temeljac. Prema ranijim najavama, država je trebalo da obezbedi parcelu sa kompletnom infrastrukturom i polovinu ukupne vrednosti investicije, dok su članovi Udruženja odgajivača ovaca Srbije, koji su bili inicijatori ideje, bili u obavezi da sakupe preostala novčana sredstva.

„To se, na žalost, nije desilo. Glavni razlog zbog kojeg nije realizovan projekat, jeste nesloga proizvođača i činjenica da je svako u prvi plan stavio lične interese, jer  nisu mogli da se usaglase ni čak oko manje važnih pitanja u vezi sa izgradnjom i njenim radom“, požalio se portalu „Agrosaveti“ Mladen Minić, mladi odgajivač ovaca iz sela Sekurič, nedaleko od Jagodine.

Mladen je podsetio na to da je klanica trebalo da zaživi već ovog septembra, sa kapacitetom oko 100.000 hiljada jagnjadi godišnje.

„Odgajivači su trebali da postanu vlasnici klanice, tako što bi dali svoj udeo. Jedan od predloga bio je novčana protivvrednost jagnjeta, ali je bilo i drugih modela finansiranja koji su bili „na stolu“ ali su svi pali u vodu, rekao je Mladen uz napomenu da je propuštena  dobra poslovna šansa i mogućnost da se stane na put niskoj otkupnoj ceni jagnjadi.

B. K.