Asocijacija „Serbia Does Apples”: Ovogodišnji rod jabuka biće oko 500.000 tona

U voćanjcima je počela berba ranih sorti jabuka. Procena je da ćemo u ih u sezoni 2023-2024. godine imati više i boljeg kvaliteta , uprkos tome što je bilo dosta slučaja da je superćelijska oluja srušila zasade, posebno na Fruškoj gori, iako su imali postvljene protivgradne mreže.

„Ovogodišnji rod bi trebao da bude težak oko 500.000 tona jabuka zbog povoljnih vremenskih uslova. Rod jabuka se ove sezone vratio na oko pola miliona tona jabuka, nasuprot prošlogodišnjoj sezoni kada ih je bilo za 20 do 30 odsto manje“, izjavio je za „Dnevnik“ predsednik Asocijacije „Serbia Does Apples“ Gojko Zagorac.

Kaže da se očekuje i veći izvoz jer ćemo voća imati više, ali da se voćari nadaju i boljoj prosečnoj izvoznoj ceni

„Tradicionalno naše najveće izvozno tržište je tržište Ruske Federacije, ali se izvoz u Rusiju iz sezone u sezonu smanjuje. Sa druge strane, imamo rast izvoza na tržišta Bliskog i Dalekog istoka. Lane je oko 60 odsto izvoza je otišlo  potrošačima u Rusiji, 21  u zemlje Blisikog istoka, 12 u Evropu i pet odsto na Daleki istok.  Treba spomenuti i tržište Velike Britanije i pojedinih država Evropske unije, koje su prepoznale kvalitet naše jabuke“, naveo je Zagorac. U pogledu koštanja naše jabuke u nastupajućoj sezoni na inotržištu, Zagorac uz napomenu da je još rano govoriti o ino-ceni jabuke, ali je naveo da vrede oko 0,45 do 0,50 evra po kilogramu, kada se uključe troškovi proizvodnje, skladištetnje, pakovanje…

B. K.