“Agrosmart”: Pokrenuta incijativa za osnivanje Saveza regenerativne poljoprivrede

Klimatske promene i degradacija životne sredine  sve više ostavljaju duboke ožiljke za zemlji. Ovaj inovativni i održivi pristup poljoprivredoj proizvodnji ne samo da ima za cilj proizvodnju hrane, već teži da izleči planetu i postaje ključni učesnik u toj borbi.

U Srbiji postoje sve glasnije inicijative i aktivnosti usmerene ka tome da ovaj vid poljoprivrede bude zastupljeniji.  Tako je u Novom Sadu pokrenuta  incijativa za osnivanje Saveza za regenerativnu poljoprivredu Srbije kako bi se sa, Organizacijom ABE (Association of Balkan Eco – Innovation)  organizovale edukativne radionice o regenerativnoj poljoprivredi, u sve u okviru razvojnog projekta AgriCapture koji finansira Evropska unija.

„Cilj okupljanja Saveza je da zajedno rešavamo sistemske probleme koji zahtevaju saradnju između privrede, nauke, državnih institucija, udruženja poljoprivrednika, nevladinog sektora i drugih relevantnih učesnika. Saradnja se ostvaruje kroz međusobno povezivanje i zajednički rad svih učesnika koji se direktno bave regenerativnom poljoprivredom u nekoj meri, kao i onih koji indirektno, svojim delovanjem, mogu da utiču da ona bude u većoj meri raširena u Srbiji“, navodi se u saopštenju potpisnika  incijative koje prenosi portal Agrosmart.

B. K.