Udruženje živinara Srbije: Proizvodnja živine u usponu, čeka se na otvaranje tržišta EU

Dok je virus Afričke svinjske kuge napravio pustoš u uzgajanja svinja, uzgajivači živine rade izuzetno dobro. Živinarska proizvodnja u Srbiji napreduje i beleže rast proizvodnje  poslednjih godina . 

U 2022. godini, proizvodnja živine u Srbiji iznosila je 116.000 tona, što je 4 posto više u odnosu na prethodnu godinu i 7,3 procenata veće od petogodišnjeg proseka, procenilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

„Sudeći po svim relevantnim pokazateljima  proizvodnja  živine se odvija sa velikim uspehom. Domaći proizvođači u potpunosti zadovoljavaju domaće trežište I imaju ozbiljan potencijal za izvoz živine u EU“ rekao je za Agro TV Ivan Stanojlović, predsednik Udruženja živinara Srbije.

Otvaranje evropskog tržišta za srpske živinare skoro bi udvostručilo   proizvodnju, ocenio je Stanojlović. Koristi  bi  imala i država na  zaradi od dodatnih poreza i zapošljavanje više radne snage na novim  farmama.

Prošla godina je bila teška , ali poslednjih meseci stvari se postepeno stabilizuju, rekao je Stanojlović i objasnio da su troškovi proizvodnje počeli da padaju, a u industriji se nadaju da će poslovanje  ostati održivo  u 2024. godini.

B. K.