Dani mladog portugizera 25. noivembra u Irigu

Za ljubitelje vina, Dan mladog portugizera  ove godine održaće se, 16. put u Vinskoj ulici u Irigu, 25. novembra, čime će svačano započeti nova vinska godina, preneo je portal RTV-a.

Dani mladog portugizera, jedina manifestacija u Srbiji, posvećena je mladom vinu i sorti portugizer, pokrenuta sa željom širenja vinske kulture i tradicionalnih vrednosti. Koncept manifestacije ove godine je proširen i obogaćen,  jer  se otvara vinsko – gastonomska ulica, gde će posetioci moći da degustiraju, kako vino, tako i raznovrsne specijalitete.

Portugizer je sorta vinove loze koja je nekada bila jedna od najzastupljenijih crvenih sorti na Fruškoj gori, dok ga danas ima samo u tragovima.

„Svaki događaj koji se održava u slavu  vina i njegovog afirmisanja je značajan za razvoj vinskog i vinogradarskog turizma, posebno sada kada na Fruškoj gori imamo jedan relativno stabilan proces razvoja vinogradarstva“, izjavio je Sava Jojić, osnivač vinarije Mačov podrum.

Na manifestaciji će tradicionalno biti proglašen novi vitez mladog portugizera, ove godine to je književnik i novinar Branko Rosić.

B. K.