Atanacković: Slabiji uvoz traktora, idu samo ugovorene isporuke iz 2022. godine

Generalna sekretarka Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marija Antanacković rekle je za portal Biznis.rs da je tokom lane uvezeno je 3.137 novih traktora, kao i rekordnih 135 novih kombajna, ali ove godine očekuje se slabija prodaja zbog niza nepovoljnih okolnosti.

Podseća da su prošle godine cene poljoprivrednih proizvoda bile povoljne, dok su u sezoni koja je prethodila poljoprivrednici ostvarili dobar prinos, što je rezultiralo prodajom proizvoda uz dobit.

„Mnogi poljoprivrednici su zarađeni novac uložili u nabavku mehanizacije. Takođe, lane su mogli da iskoriste konkurse za nabavku nove mehanizacije i opreme, poput ’50:40:10′ i IPARD 2, što je sve pomoglo da prodaja mašina bude bolja“, objašnjava Atanackovićeva.

U 2023. godini, međutim, tržište je stalo što se tiče uvoza traktora, osim što se završavaju zaostale isporuke iz 2022. kao i one preko IPARD 2 programa.

Očekivanja za 2023. nisu optimistična. Cene poljoprivrednih proizvoda su na niskom nivou, poljoprivrednici nisu prodali robu od lane, a nisu raspisani programi za subvencionisanu kupovinu poljomehanizacije kao ni za biljnu ni za stočarsku proizvodnju, što se sve oseti na tržištu. Program IPARD 3 najavljen je tek za poslednji kvartal ove godine, kao i eventualni nastavak programa ’50:40:10′“, kaže Antanasković.

B. K.