Autohtone vrste drveća na 36 hektara Rezervata prirode “Gornje Podunavlje”

Foto: Vesti.rs

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ u sklopu projekta revitalizacije vlažnih staništa Evrope, planira  sadnju autohtonih vrsta drveća na čak 36 hektara ovog prirodnog dobra. Ovaj poduhvat je deo regionalnog plana za revitalizaciju četiri vlažna staništa u 2024. godini na delu Evropskog Amazona od Slovenije, preko Hrvatske do Srbije.

U saradnji sa Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu i partnerima iz JP „Vojvodinašume“ završena je studija koja se bavi hidrološkim režimom, pedološkim karakteristikama zemljišta i daje preporuke za odabir vrsta, sadnju i negu sadnica. Dokumentom se predviđa da se u Rezervatu monokulturne plantažne šume iseku i umesto njih posade šume koje će u plavnim područjima ispuniti svoju osnovnu funkciju – da sačuvaju vlažna staništa od nestajanja i spreče izlivanje reka u naseljena mesta.

„Svega tri procenta od ukupne zemljine površine čine vlažna staništa, a ta tri, naizgled mala procenta, apsorbuju ugljendioksida koliko i sve šume na planeti zajedno Stoga je važan projekat u rezervatu, a sadnja plavnih šuma samo je deo revitalizacije na području Srbije. U Sloveniji će na Muri biti revitalizovan jedan travnjak, a u Hrvatskoj se radi na obnovi prirodnog kanala Nađhat u blizini Kopačkog rita. Sve ovo je samo još jedan stepen više u odnosu na dosadašnji višedecenijski rad na Evropskom Amazonu, zahvaljujući kome su slivovi reka Mure, Drave i Dunava i proglašene prvim Petodržavnim rezervatom biosfere na svetu“; istako je za Dnevnik Goran Vreljanski iz WWF Adrije.

    B.K.