Beskamatni krediti za razvoj seoskog turizma u Vojvodini

Foto: Pixabay

U Pokrjinskoj vladi potpisan je sporazum između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Razvojnog fonda AP Vojvodine. Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević i direktor Fonda Goran Savić. Na osnovu sporzuma Sekretarijat će subvencionisati troškove naknade za obradu kreditnog zahteva i kamate po konkursima Fonda u oblasti turizma. Troškovi koje subvencioniše Sekretarijat u iznosu od tri miliona dinara odnose se na konkurse za dugoročne kredite za razvoj turizma i, posebno, seoskog turizma, koje raspisuje Razvojni fond Vojvodine u 2022. godini.

Korisnici ovih kredita mogu biti pravna lica i preduzetnici, odnosno mikro, mala i srednja pravna lica, za iznose od 300.000 do 20 miliona dinara po subvenciji, uz sopstveno učešće od 20 odsto ukupne vrednosti projekta. Pored toga, konkursom namenjenim fizičkim licima, nosiocima komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji AP Vojvodine sa aktivnim statusom, predviđena su sredstva u iznosu od 300.000 do 10 miliona dinara po subvenciji, sa istovetnim uslovima kao i za pravna lica.

Udruživanje sredstava Sekretarijata i Fonda, podsećaju iz ovih institucija, stvara uslove za povećanje kvaliteta i proširenje ponude u pružanju turističkih usluga, podiže stepen konkurentnosti i utiče na smanjenje stope nezaposlenosti sa povećanim radnim angažmanom u okviru turističkih delatnosti. Pored izgradnje, adaptacije i opremanja turističkih objekata, smeštajnih i uslužnih kapaciteta, krediti obuhvataju i sportsko-rekreativne i rehabilitacione objekte, seoska domaćinstva, plutajuće objekte i prevozna sredstva u funkciji turizma, kao i izradu suvenira.

B. K.