“Biznis”: Poljoprivrerdnicima u Srbiji potrebno 21.000 traktora iz uvoza

Poslednjih nekoliko godina poljoprivrednici su zanovili mehanizaciju, i to gotovo isključivo zahvaljujući državnim podsticajnim merama. Međutim, mnogima je često jedini način da dođu do novih mašina iznajmljivanje ili kupovina na kredit, odnosno lizing

Vrednost uvoza poljoprivredne mehanizacije na godišnjem nivou kreće se u proseku od 120 do 150 miliona evra, a pretežno se uvoze traktori, kombajni, klasične priključne mašine i manipulatori.

Prema rečima uvoznika poljoprivrednih mašina i opreme, do 2030. godišnje je za potrebe poljoprivredu Srbije potrebno uvesti oko 21.000 traktora.

Trenutno mnogim poljoprivrednicima je često jedini način da dođu do novih mašina iznajmljivanje ili kupovina na kredit, odnosno lizing. Prema mišljenju poslovnih savetnika u bankama uvek je među poljoprivredncima  aktuelna dilemma: da li uzeti kredit ili kupiti poljoprivrednu mašinu putem lizinga, pa bi prilikom dopnošenja  odluke trebalo pre svega sagledati dobre i loše strane obe mogućnosti., objavio je portal Biznis.

B. K.