BOBIČASTO VOĆE NE CENI: Od izvoza borovnice 33 miliona evra

Rekord je prošle sezone oboren. Više od 33 miliona evra bila je zarada od izvoza borovnice tokom prošle uprkos teškoj sezoni i reklamacijama kupaca, pa čak i vraćanja kamiona, Van Srbije izašlo je oko 6.000 tona ovog bobičastog voća, pišu „Večernje novosti“.

Da se borovnica polako penje na lestvici izvoznih aduta naše zemlje, mogao bi da posvedoči statistički podatak da je tokom 2022. godine izvezeno oko 5.000 tona. Godinu dana kasnije, jedna tona više otputovala je na druga tržišta.

Stručnjaci kažu da postoji tendencija rasta.

„Malina je na svetskom tržištu prepoznata, ali ekspanziju doživljava borovnica, i ona bi mogla u nekom srednjoročnom periodu da postane jedan od izvoznih aduta.  Verovatno neće biti na istom finansijskom nivou kao malina, niti će odmah spasiti spoljnotrgovinski bilans, ali će svakako pospešiti izvozni rezultat“, rekao je Žarko Galetin, agroekonomista.

Predviđanja proizvođača za  predstojeću sezonu  su nezahvalna. Sve, kažu, zavisi od vremenskih uslova. Trenutne visoke temperature ne idu naruku ovom voću, jer pupoljci mogu da se otvore i rani mraz ih uništi, ali borovničari se ipak, nadaju, uspešnoj sezoni.

B. K.