Begović: Srbiji potrebni jaki poljoprivredni instituti za primenu nauke u praksi

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je, prilikom posete Istraživačko-razvojnom institutu Tamiš u Pančevu, da su naučni instituti koji se bave poljoprivredom veoma bitni za Srbiju.

Kako je ocenila, poljoprivreda predstavlja stratešku oblast razvoja svake zemlje, pa i naše, a „svi smo svesni da bez nauke i dodatnog znanja, nećemo moći ni da razvijamo poljoprivredu“.

„Zato su nam jako bitni instituti koji se bave poljoprivredom i koji nauku primenjuju u svakodnevnici. Klimatske promene, različiti geopolitički događaji, svi oni utiču na poljoprivredu, a ono što je sigurno jeste da nam hrana treba da bude sigurna, kvalitetna, raznovrsna i bude je dovoljno za sve“, rekla je Begović.

Kako je navela u pitanju je veliki izazov za svaku zemlju i zato su bitni jaki naučni instituti koji su posvećeni razvoju poljoprivrede.

Institut Tamiš već decenijama doprinosi uvođenju novih znanja i inovacija u sektor poljoprivrede. Osnovan je 1956. godine, a bavi se istraživanjem i razvojem herbologije, fitopatologije, entomologije, nematologije, ekologije i zaštite životne sredine. U okviru Instituta postoji i laboratorija, koja se bavi agrohemijskom i fizičkom analizom zemljišta, ispitivanjem prisustva nematoda u zemljištu,  kvaliteta semena i sadnog materijala i kontrolom kvaliteta žita, proizvoda od žita i hrane za životinje.

B. K.