Bogatić: Pojačane prevencije zbog afričke kuge svinja

Foto: Pixabay

Zbog pojave afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, na graničnom prelazu Pavlovićev most radi prevencije je postavljena dezobarijera za vozila i pojačana je kontrola veterinarske inspekcije i lovnih inspektora na putu duž reke Drine, izjavio je danas zamenik predsednika opštine Bogatić Teodor Teodorović.

Prema njegovim rečima, danas će biti završena i podela flajera preko kojih će svako poljoprivredno gazdinstvo moći da se informiše o virusu.

Veoma je bitno da naši poljoprivredni proizvođači odrade dezinfekciju na svojim objektima, da kontrolisano prate ulazak u svoje farme i u slučaju bilo kakve promene zdravstvenog stanja životinja kontaktiraju nadležne veterinarske stanice ili veterinarske inspekcije“, rekao je Teodorović za Tanjug.

Teodorović je naglasio i da je, u poslednja tri dana, sprečeno nelegalno okupljanje životinja na celoj teritoriji opštine Bogatić i da je trgovina žive stoke dozvoljena samo na legalnoj pijaci u Bogatiću uz dozvoljenu propratnu dokumentaciju i potvrđeno zdravstveno stanje životinje.

Epizitiolog veterinarskog specijalistickog instituta Slobodan Maksimović izjavio je da se afrička svinjska kuga u proteklih sedam dana, pojavila u Republici Srpskoj u oblasti Posavine kao i u istoj ravni sa druge strane Save u Hrvatskoj, što povećava rizik i mogućnosti lakog prenosa iz tih krajeva kod nas.

„Kuga svinja se može uneti na mnogo načina upravo zahvaljujući jako velikoj otpornosti virusa. On može izdržati, preživeti i ostati infektivan čak i po nekoliko meseci u lešu uginule svinje, u svežem mesu, čak i u prerađevinama od mesa. Svako donošenje svinjskog mesa iz Republike Srpske i iz tih zaraženih krajeva je nedopustivo i predstavlja veliki rizik“, rekao je Maksimović za Tanjug.

Prema rečima Maksimovića, u cilju prevencije najvažnije je ne držati svinje na otvorenom, kao i da je zabranjena ishrana pomijama jer je to jedan od mogućih načina unošenja bolesti.

Izvor: https://www.rtv.rs/