STIPS: Rast cene tovne junadi, pad cene prasadi

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na drugu sedmicu juna u klanicama Južno-banaskog regiona pošto je dominirao iznos od 330 din/kg.

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentiran je u periodu od 19-og do 25-og juna u klanicama na području Srednje -banatskog regiona jer je otkup najčešće obavljan po ceni od 350 din/kg.

U klanicama na području Beograda evidentiran rast otkupnih cena obe rase tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, pa je kod grla SM rase dominirao iznos od 355 din/kg, dok je dominantna cena grla HF rase iznosila 340 din/kg.

Tovna junad telesne mase od 350 do 480 kilograma bila su skuplja u odnosu na predhodni period u klanicama na teritoriji Braničevskog regiona. Dominirala je otkupna cena od 500 din/kg.

Telad su bila jeftinija u klanicama na području Mačvanskog regiona pošto se otkup najčešće odvijao po ceni od 750 din/kg. Reporteri STIPS sa područja Kraljeva evidentirali su protekle sedmice pad prodajne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominantna cena ove kategorije goveda iznosila je 340 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša tokom treće sedmice juna u klanicama na području Južno-banatsog regiona pošto je dominirao iznos od 270 din/kg.

Protekle je sedmice došlo do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i u klanicama na području Beograda. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Na stočnoj pijaci u Obrenovcu je cena prasadi obe kategorije bila izjednačena jer je dominirao iznos od 400 din/kg što ukazuje na rast kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu bila je slaba tražnja prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma što je dovelo do pada cene pa je u sedmici za nama dominirao iznos od 300 din/kg.

Niža je bila otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u klanicama na području Jablaničkog regiona pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su na prosečnom nivou. Ista kategorija prasadi bila je jeftinija i na stočnoj pijaci u Leskovcu jer se prodaja odvijala najčešće po ceni od 380 din/kg.

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma notiran je i u klanicama na području Srednje banatskog regiona jer je dominirao iznos od 265 din/kg. Niže su bile otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i u klanicama na području Mačvanskog regiona. Za otkupljenu prasad plaćali su 450 din/kg, a za tovne svinje 240 din/kg.

Najčešća prodajna cena prasadi telesne mase do 15 kilograma iznosila je 340 din/kg, dok su za prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma kupci na stočnoj pijaci u Čačku trebali da izdvoje 330 din/kg. Mogle su se pazariti i krmače za klanje po dominantnoj ceni od 200 din/kg.

Klaničari sa područja Braničevskog regiona prošle su sedmice snizili otkupnu cenu ovaca. Dominirao je iznos od 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu bila je viša prodajna cena šilježadi u odnosu na predhodni period pošto je dominirao iznos od 250 din/kg.

Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 380 din/kg na pijaci žive stoke u Loznici.

Za jarad su kupci trebali da izdvoje 230 din/kg, za ovce 170 din/kg dok je u kategoriji koza dominirao iznos od 120 din/kg protekle sedmice. Ni klanice na području Podrinjskog regiona nisu menjale otkupne cene jagnjadi i ovaca u odnosu na predhodni period.