Stočari na na severu Banata, konačno, zadovoljni cenom mleka

Sa predajom mleka po ceni od 53,5 dinara i premijom od 19 dinara, mlekari na severu Banata godinu proteklu godinu ocenjuju kao bolju nego prethodnu.  Ovo porodično gazdinstvo mleko predaje lokalnoj mlekari u Kikindi, za 53 i po dinara po litru, a 19 dinara dobijaju za premiju, što je u odnosu na prethodnu godinu duplo više novca, pa je i situacija sada znatno bolja, tako da im to daje vetar u leđa da nastave da se i dalje bave  mlekarstvom.

Mlekarstvo na severu Banata prethodnih godina pretrpelo je uspone i padove. Porodica Titin iz Bašaida mlekarstvom i govedarstvom bavi se nekoliko decenija.

„Imali smo loše iskustvo jer su nam ove godine dva puta otkazali otkup mleka,  mlekare više nisu bile u mogućnosti da otkupljuju. Tada smo mleko sirili, išao sam po selu i nudio mleko, zvao sam prijatelje da ne bih bacio mleko. Što se tiče govedarstva, mi sve što naše krave otele to i othranimo, kupimo i neko tele dodatno. Mi na osnovu stoke uzimamo državnu zemlju, tako da je poenta što radimo 30 hektara, od kojih je sedam hektara naših“, ističe za RTV Duško Titin.

U gazdinstvu trenutno poseduju 17 grla, a obrađuju oko 60 jutara zemlje, tako da je pored proizvodnje mleka i govedarstva, uveliko zastupljeno i ratarstvo. Takođe, minule godine iskoristili su subvencionisana sredstva Grada Kikinde za kupovinu mehanizacije.

B. K.