Dan polja Instiuta za ratarstvo i povrtarstvo: Kukuruz najviše podbacio, suncokret odoleo suši

Foto: Pixabay

Rod svih ratarskih kultura će podbaciti zbog suše, a najviše kukuruz za koga je kiša stigla prekasno, rečeno je  na manifestaciji „Dan polja“ jesenjih useva, koju je organizovao Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Ova manifestacija  organizuje se već  godinama  kako bi  se, u prisustvu eksperata iz oblasti poljoprivrede, procene očekivani prinosi, razmotrili planovi i saveti za jesenju setvu. Ovog puta najviše se govorilo o sagledavanju razmere posledica izrazito sušne godine.

„Ukoliko prosečan rod kukuruza bude oko tri tone po hektaru, trebalo bi da budemo zadovoljni, mada je to upola manje od uobičajenog prinosa“,rekao je rukovodilac Odeljenja za kukuruz u Institutu Goran Bekavac dodajući da ni najstariji agronomi ne pamte ovako tešku godinu u poljoprivredi.

Rukovodilac Odelјenja za uljane kulture Vladimir Miklič istakao je je da je suncokret „ipak donekle odoleo suši“ i da će pad prinosa iznositi negde oko deset odsto.

          Direktor Instituta Jegor Miladinović rekao je da sve izraženije klimatske promene nalažu proizvodnju novih, sve otpornijih, sorti hibrida.

           B. K.