PKS: Premija od 15 dinara za litar mleka dobra, ali ne rešava krizu u mlečnom sektoru

U Srbiji je smanjena proizvodnja mleka zbog drsatičnog opadanja stočnog fonda, krava je za nekih 50.000 manje nego pre deset godina, stoga je i manji otkup.

„Uzmimo da jedna krava godišnje daje 4.000 do 4.500 litara. To je za deset godina 220 miliona litara mleka godišnje manje, a na dnevnom nivou manjak je 600.000 litara“, rekao je za Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović.

Istakao je da je posle deset godina smanjivanja broj krava trenutno na istorijskom minimumu, a da zbog suše kabasta hrana nije određenog kvaliteta.

„Sve su to razlozi koji dovode do smanjene proizvodnje na farmama i njihovog ubrzanog gašenja“, rekao je Budimović.

Proizvodnja mleka u julu bila je za deset odsto manja u odnosu na jul prošle godine. Budimović podseća da po uredbi kojom je Vlada Srbije definisala mleko, mlekare imaju obavezu da proizvede iste količine kao prošle godine.

„Ne govorimo o nestašicama, ali činjenica je da mleka ima manje u ponudi. Recimo prošle godine u ovo vreme zalihe su bile skoro za deset odsto veće“, rekao je Budimović dodajući da je sve to rezultat sistemske nebrige o mlečnom govedarstvu u Srbiji.

Budimović kaže da će odluka države da se premija za mleko od po 15 dinara produži i na drugi kvartal amortizovati udarac, ali teško da će lako i brzo moći da se podigne proizvodnja.

„Rešenje su sistemske i dugoročne mere. U stočarstvu mlečno govedarstvo je sa najsporijim obrtom kapitala jer se do prvog litra mleka čeka dve godine, a ulaže se u životinju. Tu je kratkoročno teško popraviti stanje“, pojasnio je Budimović.

B. K.