Direktorka UAP: Biće isplaćeni podsticaji za biljnu proizvodnju i traktore

Biljana Petrović, Foto: UAP

“Poljoprivrednici ni u jednoj situaciji neće biti oštećeni”

Svim poljoprivrednicima biće isplaćeni podsticaji za biljnu proizvodnju, kao i subvencije za nabavku malih traktora, kažu u Upravi za agrarna plaćanja.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović rekla je za TV Prva da je do sada podneto 175.000 zahteva za podsticaje za biljnu proizvodnju, a da se svake godine prijavi oko 282.000 poljoprivrednika.

“Još 110.000 poljoprivrednika nije podnelo zahtev i njima ćemo isplatiti. Isplaćivaće se po osnovu dinarske ture koju su prijavili za ovu godinu tako da ni u jednoj situaciji neće biti oštećeni”, kaže Petrović.

Objasnila je da će svim onim poljoprivrednicima koji do sada nisu podneli zahtev za podsticaj za biljnu proizvodnju, novac biti isplaćen do kraja marta na osnovu zahteva koji su podnosili u 2019. a to nisu učinili ove godine.

“Niko od njih ne mora da ide u trezor”, rekla je Petrović.

Kada je reč o subvencijama po hektaru, Petrović navodi da je opredeljeno oko 9,8 milijardi dinara, da je do sada podneto zahteva za 5,5 milijardi dinara, a da je isplaćeno 4,5 milijardi dinara.

“Sutra ćemo isplaćivati još jedan deo zahteva koji su već pristigli, a do petka očekujemo da će trezor uneti sve do sada pristigle zahteve, jer i njima stižu poštom, tako da ćemo moći da napravimo presek sa svim ovim subvencijama namenjenim poljoprivrednicima”, kaže Petrović.

Pojedini poljoprivrednici u 2020. ostvaruju pravo na podnošenje zahteva za podsticaje za biljnu prozivodnju.

“Što se njih tiče dovoljno je da pošalju mejl na uap.kabinet@minpolj.gov.rs sa osnovnim podacima. Mi ćemo na našem sajtu dati osnovne instrukcije kako da nam pošalju informacije. Na osnovu toga ćemo obraditi zahteve tako da ni oni neće biti uskraćeni za ovu meru”, rekla je Petrović.

Stižu zahtevi za subvencije za male traktore

Petrović je navela da stižu zahtevi za subvencije za male traktore, te da se oni mogu podnositi još dva i po meseca.

“Naravno reagovaćemo ako bude potrebno ili produženjem roka ili drugim merama. Naravno, onako kako je bilo planirano, omogućićemo poljoprivrednicima da nabave male traktore”, rekla je Petrović.

Navela je da se situacija prati iz dana u dan, a da je jedna od prvih mera isplata podsticaja po hektarima i za gorivo bez podnošenja zahteva.

To je preduzeto, objasnila je, kako poljoprivrednici ne bi ostali bez subvencija u ovom momentu.

Komentari