Đurđević: Država pčelarima u 2022. godini za subvencije po košnici isplatila milijardu dinara

Foto: https://sajam.rs/

Na  14. Državnom pčelarskom sajmu, koji je organizovao Savez pčelarskih organizacija Srbije(SPOS) na Beogradskom sajmu učestvovao je veliki broj pčelara i proizvođača pčelarske opreme. Obraćajući se na otvranju sajma pčelarima Milica Đurđević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  istakla je  da država počev od 2013. godine, aktivno pomaže razvoj pčelarstva        

„Posebna podrška  došla je do izražaja u 2022. godini  kada je pčelarima isplaćeno  bezmalo milijardu dinara samo za subvencije po košnici. Država je takođe podržala sa 25 odsto sredstava izgradnju Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a ”Naš med”, što je u mnogome poboljšalo status i pregovaračku poziciju pčelara koji su sada u prilici da med plasiraju bez posrednika po najboljim cenama”, rekla je Đurđević.

Ona je naglasila da Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, svesno poremećaja na svetskom tržištu meda,  čini sve  da pomogne SPOS-u da pronađe kupce na novim tržištima i olakša uslove za izvoz meda.

B. K.