Do IPARD podsticaja uz avans

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprirede, raspisala je početkom ove nedelje najveći do sada IPARD javni poziv vredan 6,5 milijardi dinara i to u okviru Mere 1, koja je namenjena razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje.

„Poljoprivrednici mogu da podnesu zahteve za sve ono što povećava vrednost njihovog gazdinstva: objekte protivgradne mreže, hladnjače, mehanizaciju, priključne mašine, skladišta za žitarice…“, potvrdila je Tanjugu direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović i dodala da proizvođači iz svih sektora poljoprivrede mogu da podnose zahteve.

Maksimalni iznos podsticaja po jednom gazdinstvu iznosi 700.000 evra, a za proizvođače mesa do milion evra. „Ovim iznosom finansira se do 60 procenta ukupne vrednosti investicije, a ukoliko se radi o mladim poljoprivrednicima, onda 65 odsto“, rekla je Petrovićeva i napomenula da postoje određena ograničenja u pogledu veličine gazdinstva da bi mogli da se kvalifikuju za dobijanje podsticaja iz IPARD programa.

Ona je napomenula da poljoprivredna gazdinstva mogu dostavljati prijave do 10. septembra ove godine.

„Mi prvi put očekujemo da u septembru, kada skupimo sve aplikacije, počnemo isplatu 50 odsto avansa, kako bismo omogućili poljoprivrednicima da što brže završe svoju investiciju i kako ne bi morali da razmišljaju o kompletnom iznosu sredstava koji za realizaciju treba da obezbede. U momentu odobravanja projekta oni će se izjašnjavati da li žele taj avans. Ukoliko žele, dostaviće nam bankarsku garanciju. Nakon završetka investicije isplaćujemo ostatak novca“, objasnila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja i dodala da preostalih 50 odsto novca za finansiranje investicija, poljoprivrednik obezbeđuje iz sopstvenih sredstava.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja