Izložba ”Vinski letopis Srbije“ u SANU do 29. novembra

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti  do 29. novembra otvorena je izložba „Vinski letopis Srbije“ na kojoj  posetioci mogu da saznaju više o vinskoj kulturi kroz vekove u našoj zemlji kao i potencijalima modernog vinogradarstva i vinarstva. Isto tako moći će i da vide rezultate savremenih genomskih istraživanja o starim autohtonim sortama grožđa.

Profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dopisni član SANU, dr Željko Tomanović, na otvranju izložbe naglasiao je da na našim prostorima postoji duga tradicija vinogradarstva i vinarstva, koja je poslednjih godina doživela pravu renesansu.

„Autorski tim izložbe učestvovao je u projektu valorizacija genetskih resursa vinove loze na teritoriji Srbije i hteli smo da povežemo najnovija tehnološka i genetička istraživanja sa tim istorijskim činjenicama i  uključimo u istorijski kontekst.“, rekao je prof. Tomanović.

Na izložbi u katalogu  predstavljeni su tekstovi koje su uradili saradnici na ovom projektu, koji govore o značaju vinogradarstva u srpskoj srednjovekovnoj umetnosti, običajima, u verskim obredima i zakonima, objavio je portal „Domaćinska kuća“.ž

B. K.