Fruškogorski vinari u problemu: Grožđe bez slasti, berba tek od 15. septembra

Foto: Pixabay

Izmenjena klima, nevreme sa ledom i visoke temperature ne pogoduju proizvođačima groždđa i vina. Veliki problem je i nedostatak radne snage, o čemu je za Radio Novi sad govorio  poznati vinogradar i vinar iz Iriga Sava Jojić.

„Ovogodišnje vremenske nepogode koje su zahvatile Frušku goru ostavilie su  dosta loš trag na vinogradima. Ima vinograda koji su potpuno uništeni, mada na sreću ima i vinograda koji su ostali pošteđeni. Vinarija „Mačkov podrum“ su nekim delom  potpuno sravnjene sa zemljom, i stubovi i grožđe i vinova loza. Ovo vreme sada, preko 35 stepeni, ne pogoduje grožđu, jer na ovoj temperaturi nema fotosinteze, niti se povećavaju šećeri, samo se isparava voda preko lista. Ne očekujemo početak berbe pre 5. septembra a možda ni tada s obzirom na merenja šećera koje smo uradili na uzorcima grožđa neće biti pre 15. septembra.“, rekao je Jojić.

B. K.