VELIKI ŠILJEGOVAC: Održan prvi festival ukrasnog sadnog materijala

U Velikom Šiljegovcu kod Kruševca održan je „Prvi festival ukrasnog sadnog materijala“. Ovo selo u blizini Ribarske Banje slovi za našeg najvećeg proizvođača dekorativnih sadnica, šiblja i ukrasnog bilja. Proizvede oko 60 odsto rasadničke proizvodnje koja se plasira na domaće i strano tržište.

Danas je u Velikom Šiljegovcu registrovano 97 rasadnika ukrasnih lišćarskih i četinarskih sadnica. Vrtni centar porodice Milošević na dvadesetak hektara gaji 400 dekorativnih vrsta.

„Preko 60 posto je prodaja u Srbiji, a 40 posto radimo izvoz, i to uglavnom u okolnim zemljama“, rekao je rasadničar Zoran Milošević koji planira da za četiri godine vrt pretvori u turistički kompleks, sa botaničkom baštom, hotelom, sportskim i etno sadržajima.

Podsticaja od države ima, ali rasadničari smatraju da nisu dovoljni.

„Proizvođači cveća imaju primat, a mi ne. Dobijamo subvencije od države za osnovnu proizvodnju jer za one zasade koje imamo na parcelama po hektaru, ali usko na primer, za neku našu proizvodnju ukrasnih sadnica, nemamo“, rekao ja za portal Agropres Nemanja Zdravković, proizvođač ukrasnog bilja.

B. K.