Galetin: Bilansi žitarica dobri, preti cenovni udar

Problem cene hrane i energenata postoji na nivou cele svetske privrede i globalna dešavanja utiču i na samodovoljna lokalna tržišta kao što je srpsko, izjavio je agrarni analitičar Žarko Galetin i dodao da građani moraju da se pripreme na cenovni udar nakon što uredba o zamrzavanju pojedinih cena bude ukinuta.

Galetin kaže da je država imala dobru nameru uvođenjem te mere.

„Sve države to rade čak i one koje su samodovoljne u prehrambenom smislu kao Srbija“, naveo je Galetin i dodao da uredba o zamrzavanju cena se ne može u nedogled održavati.

Prema njegovim rečima na tržištu inputa u poljoprivredi najviše su otišle cene dva najznačajnija – mineralnih đubriva i dizel goriva. To će, dodao je, uticati na kalkulaciju cena poljoprivrednih proizvoda, a što se tiče hrane, bilansi tih esencijalnih bazičnih proizvoda, uljarica i žitarica koje kreiraju tržište su stabilni na domaćem tržištu.

„Srbija ima apsolutnu stabilnu situaciju svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda pšenice, kukuruza, soje i suncokreta i sa te strane prilično je relaksirana. Međutim čitav problem sa globalnog nivoa prevaljuje se i kod nas i ne možete normalno da gledate bez obzira na stabilne bilanse, da vam cena ulja, šećera… budu bez kontrole“, naveo je Galetin.

B. K.