GM soja na 29 njiva u Srbiji, prijave protiv vlasnika

Poslednja kontrola fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Srbije pokazala je da je od 640 uzoraka i kontrolisanih parcela, na 29 njiva pronađena GM soja, čiji je uzgoj zabranjen, prenele su “Večernje novosti”.

„Nije više kao što je bilo u Mačvi najviše GM soje, ima je svuda, i u Šumadiji. Sve su male parcele i proizvodnja nije dominanatna“, kazao je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Kako su rekli u resornom ministarstvu, nadležne službe izdale su rešenje da se soja uništi, a protiv vlasnika će biti podnete prijave. Kazne za poljoprivrednike kod kojih se pronađe GM soja su novčane i iznose do 50.000 dinara, dok kompanije mogu biti kažnjene od 500.000 do tri miliona dinara.

Stručnjaci su objasnili da se GM soja najviše uzgajala u Mačvi, Sremu i Banatu. Poljoprivrednici je uglavnom koriste za ishranu stoke, jer je vrlo teško, gotovo nemoguće, da prođe kontrolu u otkupnim centrima, dok istovremeno niko ne kontroliše šta jedu životinje, naročito ne onu hranu koja se prodaje po samim selima.

B. K.