Institut za ratarstvo i povrtarstvo: Suncokret i 2024. godini na 270.000 hektara

Foto: Pixabay

Svedoci smo klimatskih promena koje generalno utiču na, a od ratarskih useva, najuspešnije im odoleva suncokret. Premda je cena te uljarice dvostruko niža u odnosu na prošlu godinu, zbog skromnih zahteva uzgoja, ali i činjenice da se domaći hibridi suncokreta svrstavaju među najprinosnije u svetu, ne očekuje se značajnije smanjenje površina, koje su u Srbiji prethodnih godina dostigle rekordnih 270.000  hektara, objavio je portal RTV.    

Na oglednim poljima nadomak Novog Sada na Rimskim šančevima, još sedamdesetih godina nastali su prvi u svetu hibridi suncokreta koji su otporni, na do tada opasnu bolest fomopsis. Danas se domaći hibridi uspešno gaje u 30 zemalja širom planete a svaki osmi hibrid nosi novosadsku genetiku što domaćem suncokretu daje prefiks najvažnijeg izvoznog aduta.     

Izuzetno zahtevan i složen naučno – oplomenjivački rad traje i danas, sve sa ciljem da se olakša proizvodnja. U novije vreme prvi u Evropi registrovan je novosadski hibrid otporan na nove grupe herbicida ali i drugi genotipovi koji odolevaju novim bolestima, polaganju i klimatskim ekstremima, što potvrđuju i rezultati prošlogodišnjih ogleda.     

Iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo poručuju instituta poručju da su najbolje partije hibrida suncokreta rezervisane za domaće tržište i prevsahodno naše  ratare.      

B. K.