PKS: U Srbiji se godišnje proizvede 50 miliona litara rakije, prednjači šljivovica

U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od kojih  je 30 miliona iz destilerija registovanih u Ministarstvu poljoprivrede dok je  preostalih 20 miliona litara za lične potrebe, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Takođe, u Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija.

Najviše u Rasinskom, Zlatiborskom i Šumadijskom okrugu, a među najpopularnijim rakijama je šljivovica, te rakije od kruške i dunje.

Podaci PKS takođe pokazuju da je u Srbiji registrovano oko 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića i da izvoz rakije na inostrana tržišta godišnje raste po stopi većoj od 20 odsto. Rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Nemačku i SAD, a odnedvano  je krenula  i za Azerbejdžan, Litvaniju i Letoniju, prenosi Infostud.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Aleksandar Bogunović, navodi da poslednjih godina postoji veće interesovanje za otvaranje destilerija, ali da se uglavnom radi o ljudima koji žele da ovo rade kao dodatni posao.

„Činjenica je da broj proizvođača raste, kao i proizvodnja rakije u Srbiji. Usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima znatno je pojednostavljena procedura registracije proizvođača, pa se zbog toga veliki je broj onih koji su  nelegalno pekli rakiju odlučio da registruje i posluje na legalan način“, kazao je Bogunović.

B. K.