Isplata subvencija – od ponedeljka

Foto: MPŠV

Zaostale subvencije za poljoprivredna gazdinstva iz 2017. godine se već isplaćuju

Poljoprivrednicima u Srbiji, kako je danas najavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, od ponedeljka će početi isplata subvencije od 4.000 dinara po hektaru, a takođe će moći da konkurišu na kreditnoj liniji subvencionisanih kredita za predstojeću setvu.

Ministar Nedimović je, kako je navedeno na internet strani Vlade Srbije, prilikom obilaska radova na izgradnji nasipa na Savi između Hrtkovaca i Jarka, naveo kako će kamatna stopa za ove kredite, sa osam i devet odsto biti spuštena na jedan odsto, za poljoprivrednike mlađe od 40 godina, dok će za ostale poljoprivrednike kamata biti tri odsto.

Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini

O subvencijama je, takođe, bilo govora i u Privrednoj komori Vojvodine. Zoran Janjatović, pomoćnik ministra Nedimovića zadužen za ruralni razvoj, rekao je u ovoj instituciji, kako se zaostale subvencije za poljoprivredna gazdinstva iz 2017. godine već isplaćuju, ali po prioritetima, i kako bi ceo posao trebalo da bude završen vrlo brzo.

Sam posao oko isplate, objasnio je Janjatović, krenuo je pre desetak dana, a nosilac je Uprava za agrarna plaćanja.

– U sledećih dve do četiri nedelje, biće pripremljeni i objavljeni svi uslovi na osnovu kojih će vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava moći da konkurišu za sve ovogodišnje subvencije – istakao je Janjatović.- Naravno, uz ove nacionalne podsticajne mere, poljoprivrednici na raspolaganju imaju i sredstva iz IPARD fondova, tako da bi investicija u sektoru poljoprivrede ove godine trebalo da bude znatno više.