ISTRAŽIVANJA: U Srbiji registrovano 712  seoskih domaćinstava, turisti najviše vole planine

Foto: Pixabay

Prema podacima u bazi e-Turista u Srbiji je regitrovano 712 seoskih turističkih domaćinstava koja se bave smeštajem turista i gostiju iz zemlje i inostaranstva. Tokom 2022. godine, u ovim domaćinstvima  ostvareno je ukupno 138.000 noćenja, od čega je kod domaćih turista zabeleženo 112.000, a  stranih 26.000 noćenja. U odnosu na 2021. godinu, zabeležen je porast od 71 odsto u ukupnom broju noćenja, pri čemu je  porast broja  domaćih turista bio 68, a stranih 85 odsto.

U Ministarstvu turizma i omladine za portal eKapija  rekli su da  najveće interesovanje domaćih gostiju vlada za selima u planinskim područjima, kao što su Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Zlatar, Tara, Stara planina, Fruška gora, Golija.

„Takođe, velika je potražnja za selima Šumadije, Pomoravlja i Podrinja, u vinskim područjima, gde se često prepliću seoska domaćinstva i podrumi vina. U seoskim domaćinstvima Vojvodine, posebno se ističu Ravno Selo, Erdevik, Ečka, Baranda i Bački Monoštor. Isto tako veoma su posećena i etno-sela kao što su Drvengrad (Mećavnik), Babina reka, Moravski konaci, Sunčana reka, Vraneša, Tiganjica, Naša avlija, Rajski konaci“ navode u Ministarstvu i napominju da je u ovoj godini na raspolaganju najmanje 2,5 miliona evra  kreditnih podsticaja za unapređenje kvaliteta turističke ponude u seoskom turizmu.

B. K.