Udruženje „Biogas Srbijа“: Elektrane na biogas pospešuju proizvodnju organske hrane

Obnovljivi izvori energije sve se više koriste za proizvodnju električne i toplotne energije, a time se, pored znatnih ušteda ostvaruje i zaštita životne okoline. Potencijali Srbije, kada su OIE u pitanju, veliki su, a po rečima stručnjaka za biogas i člana Upravnog odbora Udruženja „Biogas Srbijа“ Gorana Kneževića, Srbija ima potencijal za proizvodnju 500 megavata biogasa, što bi moglo da pokrije 50 odsto potreba države za zemnim gasom.

„Izgradnjom elektrana na biogas rešavamo ekološke probleme, proizvodimo energiju, pospešujemo proizvodnju organske hrane, popravljamo kvalitet poljoprivrednog zemljišta, smanjujemo zavisnost Srbije od uvoza energenata, popravljamo kvalitet naponske mreže i otvaramo nova radna mesta u ruralnim sredinama, čime se stvaraju povoljniji uslovi za ostanak mladih na selu“, rekao je Knežević za „Dnevnik“.

Ističe da bi  biogasne elektrane, osim rešavanja ekoloških problema i organskog otpada, mogle da budu strateško opredeljenje za državu, jer bi se smanjila zavisnost od uvoznog gasa.

„Srbija nije na početku kada je reč o proizvodnji biogas, a s obzirom na to da ima 39 operativnih elektrana i još 79 u privremenom statusu, ali potencijali su mnogo veći.“, veli Knežević uz napomenu da za elektrane na biogas  jošđ uvek nedostaje regulativa koja bi definisala sve uslove, pa  nema ni podsticajnih mera za proizvodnju iz tog obnovljivog izvora energije.

B. K.