JKP „Vode Vojvodine“: Revitalizacija deonice Velikog bačkog kanala kod Sombora

JKP „Vode Vojvodine“ krenulo je krajem septembra sa revitalizacijom Velikog bačkog kanala kod Sombora. Radovi obuhvataju deonicu od 820 metara, uzvodno od Apatinskog mosta. Odvijaju se na suprotnoj obali od poznatog somborskog Štranda, koji je napravljen tako da se voda iz kanala koristi za kupanje.

Kako su saopštili u JKP „Vode Vojvodine“ revitalizacijom ove deonice, biće omogućena duplo veći proticaj vode od sadašnjeg, što će dodatno obezbediti sigurno snabdevanje vodom svih korisnika, ali i efikasnije odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. U sklopu radova planirana je i izgradnja inspekcione staze, koja će biti niža i bliža vodi, a građani će moći da je koriste za rekreaciju i pecanje.

Ukupna vrednost ove investicije je oko 50 miliona dinara, a zajednički ih finansiraju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu JVP „Vode Vojvodine“ i lokalna samouprava Sombor.

U JVP „Vode Vojvodine“ podsećaju da nedavno započeti radovi predstavljaju nastavak revitalizacije Velikog bačkog kanala, započete još 2014. godine. Do sada je očišćeno i uređeno oko 36 kilometara kanala, od Kule, Vrbasa, Crvenke, do Sombora, u šta je uloženo više od 250 miliona dinara. Izvađeno je više od pola miliona kubnih metara mulja i formirane su inspekcione staze sa obe strane kanala duž svih 36 kilometara.

B.K.