Udruženje odgajivača ovaca Srbije: Klanica u Kniću do septembra 2023. godine

Članovi Udruženja odgajivača ovaca Srbije održali su u Kragujevcu skupštinu na kojoj su detaljno upoznati sa projektom izgradnje klanice za otkup i plasman jagnjećeg i ovčjeg mesa. Podsetimo Upravni odbor ovog udruženja već je obezbedio lokaciju za izgradnju klanice u Kniću, a polovinu sredstva, kako je najavljeno, obezbediće Ministarstvo poljoprivrede.

Predsednik Udruženja odgajivača ovaca Srbije Marko Janković istakao je da je ovaj projekat privukao i zaintresovao ovčare iz različitih krajeva Srbije.

„Da bi postali vlasnici klanice proizvođači moraju da daju svoj udeo, odnosno postanu deoničari. Trenutno se dogovaramo oko visine sredstava koje treba da se ulože u investicju. U toku su razgovori sa svim članovima udruženja o načinu i uslovima pruikupljanja preostalih 50 odsto sredstva potrebnih za realizaciju ovog projekta“, rekao je Janković.

Plan je da klanica, čiji kapacitet bi bio 100.000 jagnjadi godišnje, bude izgrađena i počne sa radom do septembra 2023. godine. Po podacima koje je na skupštini izneo Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije trenutno izvoz iznosi oko 130.000 žive jagnjadi. Otvaranjem klanice izvoziće se meso i prerađevine, a već sada vlada veliko interesovanje inostranih zemalja poput Turske i Italije.

B.K.