JVP „Vode Vojvodine“: Radi se na 27 projekata navodnjavanja u pokrajini

U Srbiji se trenutno navodnjava samo tri odsto poljoprivrednih površina, a u narednih godinu do dve trebalo bi da bude završeno ukupno 27 projekata navodnjavanja u Vojvodini, koji će zalivnim sistemima pokriti još oko 100.000 hektara zemljišta.

Pomoćnik direktora za tehničke poslove JVP „Vode Vojvodine“ Igor Kolaković rekao je za Tanjug da je od tih 27 projekata u prvoj fazi realizacije završeno 11 i još jedan projekat iz druge faze, a da je još 15 projekata iz druge faze u toku.

Paralelno s tim završava se izrada Strategije navodnjavanja i odvodnjavanja u saradnji sa Svetskom bankom i Programom za hranu UN FAO, koja bi trebalo da pokaže na koji način treba razvijati sistem melioracije u Srbiji.

„Iz sredstava Abu Dabi fonda trenutno finansiramo na teritoriji Vojvodine 16 projekata vrednosti 25 miliona evra, a u prvoj fazi je sa 14 miliona evra završeno 11 projekata. Kada sve bude gotovo imaćemo mogućnost za navodnjavanje dodatnih 100.000 hektara“, rekao je Kolaković.

Na pitanje da li će biti dovoljno vode da bi se ovi projekti realizovali, Kolaković je odgovorio potvrdno.

„Pre izvođenja radova urađena je projektno-tehnička dokumentacija koja je sagledala stanje kanala na područjima na kojima se rade projekti. Pokazala je da su postojeći kanali funkcionalni, a novi koji će biti izgrađeni omogućiće dodatne površine za navodnjavanje“, ocenio je Kolaković.

B. K.