Konferencija „Pametna poljoprivreda“ u Novom Sadu: Primena IT tehnologije unapređuje agrar

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika(SUMP) u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom organizovalo je drugu konferenciju pod nazivom „Pametna poljoprivreda“, gde su mladi poljoprivrednici iz pokrajinei Grada Novog Sada imali priliku da se upoznaju sa inovacijama u poljoprivredi.

Konferenciju je otvorila predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, naglasivši da je poljoprivreda jedna od najstarijih privrednih grana Srbije i da zauzima važno mesto u ekonomiji naše zemlje.

„Poljoprivreda je takođe važan deo lokalne ekonomije, a bez obzira što poslednje decenije poljoprivreda privlači i inostrane kompanije, u Srbiji dominiraju porodična gazdinstva i privatna poljoprivredna svojina“, istakla je Marinković Radomirović.

Predsednica novosadske Skupštine ukazala na potrebu povezivanja poljoprivrede i modernih tehničkih dostignuća, odnosno na sve prisutniju primenu informaciono-komunikacione tehnologije, koja pruža bolja i praktičnija rešenja i sve više će biti neizostavan deo poljoprivrede.

„Zadatak pametne poljoprivrede je upravo taj da, maksimalno koristeći potencijale, unapredi poljoprivrednu proizvodnju, bez obzira da li je reč o manjim porodičnim gazdinstvima ili velikim poljoprivrednim proizvođačima“, rekla je predsednica Skupštine Grada Novog Sada

B. K.