KRALJEVO: Poljoprivrednicima 27 miliona dinara za podsticaje u proizvodnju

Predstavnici  lokalne samouprave u Kraljevu potpisali su ugovore sa  poljoprivrednim proizvođačima o dodeli  podsticaja za investicije u fizičku imovinu gazdinstava. U okviru Programa podrške sprovođenja poljoprivredne i politike ruralnog razvoja, od predviđenih 30 za ovu namenu ove godine utrošeno je z gradskog budžeta nešto više od 27 miliona dinara. Sredstva je od 124 prijavljenih na  konkursu dobilo 121 poljoprivredno gazdinstvo.

Najviše poljoprivrednika 71, dobilo je podsticaje u sektoru mleko za investicije u nabavku kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa. Za nabavku priplodnih grla goveda, ovaca, koza i svinja za proizvodnju mesa sredstva je dobilo 35 korisnika, dok je po deset potpisnika ugovora u sektoru voće, grožđe, povrće, pečurke i cveće primilo  podsticaje za podizanje ili obnavljanje postojećih višegodišnjih zasada, podizanje i opremanje plastenika, nabavku mašina, opreme za navodnjavanje i opremanje sistema protivgradne zaštite.

U sektoru pčelarstva, za nabavku novih pčelinjih društava, kao i opreme, sredstva je dobilo pet pčelara.

Maksimalan iznos po nosiocu poljoprivrednog gazdinstva bio je 250.000 dinara, a preostali novac iz budžeta, kako saznajemo, biće prebačen za osiguranje useva, životinja i višegodišnjih zasada, objavile su „Večernje novosti“.

B. K.