Uprava za veterinu: Afrička kuga svinja potvrđena u 1.218 gazdinstava u Srbiji

Foto: Pixabay

Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović rekao je da je do 1. avgustabolest afričke kuge svinja potvrđena u 1.218 gazdinstava na teritoriji Srbije, i to u 32 opštine u 13 upravnih okruga.Reč je o Pčinjskom, Borskom, Zaječarskom, Braničevskom, Šumadijskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Srednjebanatskom, Sremskom, Južnobačkom i Gradu Beogradu.

„Slučaj oboljenja od virusa afričke kuge utvrđen je kod 1.621 domaće svinje, od čega je uginulo 958 i eutanazirano 19.567 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom“, rekao je Petrović na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Naveo je da je od početka godine bolest potvrđena kod 350 divljih svinja na teritoriji 25 opština.

„Veterinarska služba Srbije od početka godine je izvršila 317.349 aktivnih nadzora i ukupno je ispitano 31.212 uzoraka na afričku kugu svinja u cilju dijanostike i preduzimanja adekvatnih mera“, rekao je Petrović uz napomenu da u narednom periodu mora se raditi dosta na poboljšanju biosigurnosnih uslova na farmama.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede na sednici odbora naglasili su da će država finansijski pomoći svim vlasnicima gazdinstava i nadoknaditi nastalu štetu i apelovali da slučajeve prijave.

„Nema potrebe da se kriju bolesne životinje. Država će stati iza svakog poljoprivrednika, a jako je važno da se širenje bolesti zaustavi“, poručeno je sa sednice Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

B. K.