Leposavić: Kiša značajno ugrozila rod svih voćnih vrsta

Foto: Pixabay

Velika količina kiše i vlažnost zemljišta ne pogoduju voću, što je već dovelo do truljenja i pucanja plodova, posebno trešnje. Već sada se  može utvrditi da će voćari biti na gubitku i da će na policama prodavnica i marketa, pogotovo trešnje, biti slabijeg kvaliteta.

Proizvođači objašnjavaju i da je branje dosta usporeno, jer su plodovi popucali, pa brzo trunu, piše „Ekapija“. Potrebno je mnogo napora da se voće prebere i odstrane oštećeni plodovi i treba mnogo vremena da bi se nabrao kilogram trešanja, a zapažaju i da voće nije tako lepo na izgled kao prethodnih godina.

Stručnjaci ocenjuju da je gotovo kod svih voćnih vrsta došlo do razvoja bolesti i štetočina, pojavljivanja simptoma truleži,

„Već sad je vidljivo da je rod šljiva  podbacio, proizvođači jabuka prinuđeni su da intenzivnije prskaju svoje zasade, plodovi trešnje pucaju“, rekao je za „Politiku“ jedan od vodećih domaćih stručnjaka za voćarstvo Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Kako je objasnio, kod koštičavog voća je intenzivna pojava bolesti sušenja grančica i celih stabala. Potvrđuje da na trešnju ovo izuzetno loše deluje. Dolazi do pucanja plodova i njihove neupotrebljivosti za svežu potrošnju.

„Što se tiče jagoda, ovo vreme veoma loše deluje na njih. Naša preporuka proizvođačima jeste da bez obzira na vremenske uslove sredstva za zaštitu koriste prema preporukama i da poštuju karencu“, istakao je A Leposavić, a kupcima savetuje da prvo voće koje stiže kupuju samo od proverenih proizvođača.

B. K.