Malinari u novu sezonu ulaze sa 30.000 tona neprodatih zaliha

Foto: Pixabay

Za nešto više od dva meseca počinje berba maline, a lanjski rod maline još nije prodat.  Prema procenama Ministarstva poljoprivrede, na zalihama je 30.000 tona maline, a mesečno u izvoz ode oko 6.000 tona.

Prvi put u 70 godina postojanja malinarstva u Srbiji u novu sezonu se ulazi sa dugovima, jer mali hladnjačari još nisu prodali robu i isplatili proizvođače.  Onima koji dug poljoprivrednicima nisu isplatili, država je ponudila povoljne zajmove Fonda za razvoj sa kamatom od dva odsto. Ali malo je onih koji imaju neiskorišćenu hipoteku za takav aranžman.

Poslovne banke nude kamatu od 8 do 10 odsto, a Ministarstvo posreduje kod državne banke Poštanska štedionica za bolju ponudu.

„Dobili smo od ‘Poštanske štedionice’, ali je i taj kredit i dalje neprihvatljiv. Od nas se traži da damo zalog i na robu koja je na zalihama i koja će biti kupljena 2023-2024. godine“ navodi za RTS Velibor Stojković, proizvođač voća i hladnjačar.

 U Ministarstvu poljoprivrede apeluju na proizvođače da private  reačnost na tržištu.

„Da je bila cena razumnija, značajno niža, pričamo o ceni od 300 dinara malinu bi izvezli na vreme i ne bi sada imali problema da mnogo proizvođača nije isplaćeno. Nastavićemo pregovore sa “Poštanskom štedionicom’”, kako bi i na koji način te male otkupljivače mogli da podržimo“, naglasio je Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede.

B. K.