MALO SE ZNA: Najbolji beli luk u Srbiji na severu Banata

Povrtari iz Vrbice u opštini Čoka u Banatu krenuli su sa pripremama za setvu belog luka, autohtone sorte zaštićene oznakom geografskog porekla po kojoj su poznati i van Srbije.

„Beli luk se seje krajem januara,  povrtari  trenutno obavljaju pripremne poslove – ručno odvajaju čenove iz glavice, skidajući ujedno i ljusku, kako bi jedan po jedan čen, na rastojanju od osam do deset santimetara, zabadali u zemlju, kada dnevna temperatura bude oko deset stepeni“, kazala je za „Dnevnik“ zamenica predsednika Udruženja „Vrbički prolećni beli luk“ Livija Seke.

Ona kaže da će ove godine u Vrbici biti od 30 do 50 hektara pod belim lukom, koliko obično svake godine bude posejano. Prosečni prinosi, navela je naša sagovornica, kreću se od 2,5 do pet tona po hektaru i zavise od klime i ulaganja – primene agrotehničkih mera.

Vrbički beli luk poznat je po jakoj aromi, po kojoj se razlikuje u odnosu na druge sorte, ima jak, intezivan miris i ljut je. Na naše prostore stigao je pre tri veka tokom seobe mađarskog življa iz Makoa u Mađarskoj na područje Banata.

B. K.