Simpozijum „Agro – tehnika – precizna poljoprivreda“ od 29. januara do 2. februara na Zlatiboru

Foto: John Deere

Departman za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu organizuje 50. simpozijum „Agro – tehnika – precizna poljoprivreda“ na Zlatiboru. Simpozijum će se održati od 29. januara do 2. februara 2024.

Simpozijum koji je do prošle godine  imao naziv P“oljoprivredna tehnika“ dobio je novo ime – „AgroTech PP.“ Ova promena proizilazi iz činjenice da su digitalne tehnologije u oivom 21. veku ušle u poljoprivrednu proizvodnju tokom 21. veka, što je rezultiralo razvojem preciznih poljoprivrednih tehnologija direktno povezanih sa poljoprivrednom tehnikom.

Tokom održavanja Simpozijuma, planirane su različite tematske secije koje imaju za cilj održavanje  predavanja u različitim oblastima. Ove secije će obuhvatiti setvu, zaštitu bilja, navodnjavanje i primenu mineralnih đubriva iz perspektive precizne poljoprivrede. Sva predavanja će se bazirati na praktičnim iskustvima i rezultatima.

Takođe, na Simpozijumu će biti organizovani okrugli stolovi na različite aktuelne teme. Prisustvovaće preduzeća i individualni poljoprivredni proizvođači kao drugi akteri iz sveta agrara. Diskusije će obuhvatiti pitanja snabdevanja i nabavke poljoprivredne mehanizacije. Dotaći će se tema  zadrugarstva, IPARD 3 programa, subvencija resornog ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

B. K.