Ministarstvo poljoprivrede: Počela vanredna kontrola proizvođača čajeva

Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je  da se sa tržišta povlači čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom – lišćem nane, koja je prethodno bila nabavljena u Srbiji. Reč je o rinfuznom čaju „menta list“, hrvatskog proizvođača Agristar. Razlog je to što su u čaju pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

Tim povodom oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede S, koje je za „Politiku“ potvrdilo da je kompanija Euro herbs iz Novog Sada izvezla čaj od nane (kao poluproizvod) u Hrvatsku kupcu Agristar.

„Čaj je uzorkovan na tržištu Hrvatske i analiziran, laboratorijski je utvrđeno da sadrži kontaminent pyrolizidine alkaloid u količini većoj od propisanog maksimuma“,  kažu u Ministarstvu poljoprivrede uz napomenu da proizvod nije distribuiran na tržište Srbije i da ga nema na lageru.

Kako se navodi, poljoprivredna inspekcija sprovela je vanrednu kontrolu proizvođača i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti, a šira kontrola čajeva se nastavlja.

Inače, u hrvatskim medijima potencira se da je sirovina nabavljena u Srbiji, dok je izgleda manje važno to zašto je proizvođač stavio čaj na tržište bez prethodnih analiza nane na prisustvo ovog jedinjenja koje u prekoračenjima može biti vrlo opasno.

B. K.