Voćarima i vinogradarima u Vojvodini 108,7 miliona dinara za zaštitu od vremenskih nepogoda

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, organizovao je dodelu ugovora korisnicima koji su dobili podsticaje za nabavku mehanizacije u sektoru voćarstva i vinogradarstva, kao i  opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voća, vinove loze i hmelja u 2023. godini.     

Sredstva su, između ostalog, odobrena  i za nabavku elemenata za protivgradnu zaštitu, stubova za podizanje vinograda, stubova i žice za ograđivnje parcela, sistema protiv smrzavanja „anti-frost“, opreme za orezivanje, drobljenje i sečenje i uklanjanje ostataka nakon rezidbe, mašina za ubiranje odnosno skidanje useva i drugo.

Iz pokrajinskog budžeta je za ovu namenu opredeljeno 108,7 miliona dinara, a podsticaje su dobila 172 korisnika, koji će uložiti više od 70 miliona dinara sopstvenih sredstava.

Ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš koji je istakao značaj ove podrške.

„I ove godine smo svedoci toga koliko vremenske prilike mogu biti surove i kako za svega nekoliko minuta može da bude desetkovan celogodišnji rad i planirani prihod naših poljoprivrednika ukoliko ne postoji adekvatna zaštita“, rekao je Petreš.

On je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu prepoznaje značaj i neophodnost ulaganja u zaštitu od vremenskih nepogoda, s obzirom na to da su voćarska i vinogradarska proizvodnja visokointenzivne, da su ulaganja po jedinici površine izuzetno visoka, te i najmanji propust može dovesti do milionskih gubitaka.

„Ulaganjem u savremene metode i tehnike zaštite, obezbeđuje se stabilna, sigurna i isplativa poljoprivredna proizvodnja“, naglasio je Petreš,prenosi Tanjug.

B. K.