Ministarstvo poljoprivrede: Za pet godina broj proizvođača vina sa 295 povećan na 430

Do 10. juna ove godine u Srbiji je registrovano 430 proizvođača vina, a pre samo pet godina bilo ih je 295, saopšteno je Tanjugu iz Ministarstvu poljoprivrede uz napomenu da broj proizvođača konstantno raste što je rezultat angažovanja i prepoznavanja  sektora proizvodnje vina kao strateški važnog za razvoj ekonomije Srbije.

Obelodanjen je i podatka da je u Srbiji lane proizvedeno 22,29 miliona litara vina, a izvezeno 11,17 miliona, u vrednosti oko 16 miliona. U odnosu na 2019. godinu proizvedeno je 7,2 odsto manje vina, a u Ministarstvu poljoprivrede kažu da je opravadnje za to što je prošlu godinu karakterisala i smanjena proizvodnja grožda u delovima Rasinskog okruga usled grada koji je pogodio taj kraj.

Pored mera podsticaja koje će vinogradarima i vinarima biti nastavljene i u ovoj godini, u Ministarstvu poljoprivrede napominju da će im također omogućeni i povoljni krediti kroz zajednički projekat sa Svetskom bankom “50- 40 10”. U oktobru uslediće novi javni poziv u kom će i vinarije moći da konkurišu za sredstva, a u drugoj polovini godine očekuje se i sprovođenje mera ruralnog razvoja namenjene podizanju novih zasada vinove loze, izgradnji i opremanju kapaciteta za proizvodnju vina, kao i podrška unapređenju kvaliteta vina.

B. K.