(Ne)realne računice vojvođankih ratara oko cene pšenice novog roda

Kao što je već najavljeno žetva pšenice će, zbog hladnog vremena tokom marta i aprila, kasniti, a prema očekivanju stručnjaka kombajni neće ući u žitna polja pre 10. jula. Poljoprivrednci u Vojvodini nadaju dobrim prinosima i očekuju da kilogram novog roda bude najmanje 23 dinara za kilogram s obzirom da je trenutna cena na Produktnoj berzi u Novom Sadu 22,9 dinara bez PDV.

Otkupljivači za sada plaćaju “na zeleno” 20 dinara kilogram, Novosadski agrarni analitičar Žarko Galetin izjavio je da bi kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu, mogao da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od deset odsto u odnosu na lanjsku cenu u toku žetve.

„Kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više nego kada kombajni uđu u njive, ali se u ovom momentu ne može pouzdano tvrditi da li će i kada preći 25 dinara za kilogram“, rekao je Galetin.

Po svim pokazateljima žito će, prema rečima ovog agroanalitičara, sigurno biti skuplje posle žetve, pa savetuje ratare da ga,  ako iako mogu, čuvaju i prodaju u poznu jesen ili početkom naredne godine.

„Lane je većina ratara pšenicu prodala odmah za 18 dinara, jer hlebno zrno poljoprivrendicima donosi “prve novce” u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su, čuvajući pšenicu u svojim skladištima ili na lageru kod velikih otkupljuvača, ostvarili ne malu zaradu“, rekao je je Galetin.

B. K.