MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Završen tvining projekat klasiranja trupova na liniji klanja po standardima EU

Foto: Pixabay

Tvining projekat „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ uspešno je okončan završnom konferencijom. Ovaj  projekat,  počeo u julu 2022. godine, predstavlja značajan korak na putu Srbije ka usklađivanju poljoprivrednih praksi sa standardima Evropske unije (EU).

Tokom trajanja tvining projekta, Srbija je ostvarila značajan napredak u razvoju i implementaciji sistema klasiranja trupova koji se usklađuje sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, saopšteno je na konferenciji iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako je ocenjeno, ovaj napor ima dalekosežne posledice za poljoprivredni sektor Srbije, uključujući poboljšanu kontrolu kvaliteta, unapređeni pristup tržištu i povećanu konkurentnost na evropskom tržištu.

Projekat je postigao izuzetne rezultate u planiranim ciljevima, koji se odnose na aktivnosti razvoja zakonodavstva, jačanja kapaciteta javne administracije, obuku u mesnoj industriji, kao i na kalibraciju opreme za klasiranje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić  naglasio je važnu ulogu finansijske podrške EU, posebno kroz pretpristupne fondove, u sprovođenju reformi i napredovanju Srbije ka članstvu u EU, izražavajući posvećenost i korišćenje stečenih iskustava za dalje unapređenje proizvodnje mesa u Srbiji.

B. K.