Subvencionisane sadnice za voćare u Novoj Varoši i Priboju

https://vocnesadnice.net/

Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda u saradnji sa lokalnim samoupravama u Novoj Varoši i Priboju podelila je voćarima ove dve opštine gotovo 1.500 deklarisanih sadnica raznog voća po regresiranim cenama.

U novovaroškom kraju akcija je sprovedena posle pet godina pauze. Podeljeno je oko 850 sadnica, a sadni materijal nabavljen u privatnom rasadniku u Ljubiću kod Čačka preuzelo je 45 voćara. Projekat unapređenja voćarske proizvodnje opština Nova Varoš pomogla je sa 150.000 dinara.

„Pojedinačno, voćari su uzimali do najviše 45 sadnica, a najveće interesovanje vladalo je za sadnice šljive čačanske rodne koja se u ovom kraju najbolje pokazala od novih sorti“,  rekao je za portal „Dobro jutro“ Vladimir Ćirović, predsednik ispostave „Stare Raške“ u Novoj Varoši.

U poslednje dve decenije podeljeno je preko 100.000 sadnica koštičavog i jabučastog voća i oko 50.000 sadnica leske.To je, kažu, u značajnoj meri popravilo struktura voćnjaka u ovom delu Srbije, pre svega u  obnavljanju i podizanju zasada šljive koja je se posle maline najviše gaji.

B. K.