Naše maline, borovnice i jagode tražene u Turskoj

Na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turske razvojne agencije TIKA razmatrana je mogućnost proizvodnje industrijske jagode, o čemu se razgovaralo krajem decembra u Ankari. Državni sekretar Senad Mahmutović i direktor Uprave za zašitu bilja Nebojša Milosavljević razgovarali su s direktorom TIKA u Srbiji Čaglom Gultekinom Tosbatom o planovima buduće saradnje, a akcenat je stavljen na moguće zajedničke projekte u oblasti stočarstva i voćarstva.

Mahmutović, kako je rekao, očekuje dalji rast izvoza voća, a podsetio je i na to da su u poslednje tri godine takođe zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline.

Izvoz srpskog strateškog voća, po poslednjim podacima, premašio je 215 miliona evra u 2019. godini. Srbija je u 2019. izvezla 2.530 tona u vrednosti od 7,2 miliona evra. Podsećaju u Ministarstvu da je u 2019. u Srbiji borovnica bila zastupljena na 1.612 hektara. Očekuju mnogo veću proizvodnju i površine pošto je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica.

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše takve investicije.

Izvor: Dnevnik.rs