Nepotupna dokumentacija kočnica za bržu isplatu subvencija poljoprivrednicima

Prvog dana on line “Dana poljoprivrede” na Novosadskom sajmu u središtu pažnje bio je tematski blok o subvencijama i novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Učesnike panela najviše je zanimalo pitanje: zašto i iz kojih razloga kasni isplata subvencija?

 Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja odgovorila je da je za podnosioce zahteva, poljoprivrednike,  najvažnije da se oni podnesu na vreme i budu kompletni sa svom potrebnom dokumentacjom.

„Poljoprivrednici treba da znaju da svi zahtevi koji se podnose kasnije, kada su utvrđeni rokovi, pri kraju i  kad stiže najveći broj zahteva, kasnije se i obarađuju. Zbog toga i subvencije stižu sa zakašnjenjem. Tim pre što  Uprava ima ograničen broj zaposlenih i u ovom momentu nema mogućnosti da ubrza procec obrade zahteva“, rekla je Petrovićeva.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja navela je i da poljoprivrednici i zaposleni u Upravi mnogo vremena izgube na dostavljanju i kompletiranju  potrebne dokumentacije.

„Svako zaustavljanje započetog procesa obrade podrazumeva ponovno razmatranje predmeta. Pravilnici su standardni i poljoprivrednici uglavnom znaju šta je od dokumentacije neophodno za podnošenje zahteva. Stoga je veoma važno da se sa podnošnjem zahteva šalje kompletna i ispravna dokumentaciju kako bi njihova obrada bila brža i efikasnija. U samom procesu, od ponošenja zahteva, ukoliko nešto od dokumetacije nedostaje, a mi ne možemo da je dobijemo po službenoj dužnosti, prođe više od dva meseca. Tada sledi ponovna obrada zahteva i sva procedura, što doprinosi kašnjenju u isplati“, obajsnila je Petrovićeva.

B.K.