Neuzinska ZZ “Agrosoj”, uz ratarsku, pokrenula i proizvodnju povrća i voća

Domaćin ovogodišnjeg „Žetvenog dana“ Zemljoradnička zadruga „Agrosoj“ iz Neuzine obrađuje oko 1.000 hektara zemlje. Zadruga ima 20 zaposlenih, prosečne starosti 35 godina i sarađuje sa 250 poljoprivrednika iz cele opštine Sečanj.

„Svedoci smo činjenice da poljoprivrednici koji obrađuju manje od 60 hektara zemlje samostalno teško danas mogu da opstanu sa ratarskom proizvodnjom. Zakon globalnog tržišta, na žalost, je nemilosrdan, traži ukrupnjavanje proizvodnje i konstano ulaganje… To smo u „Agrosoju“ shvatili još 2017. godine, jer smo već naredne, uz ratastvo pokrenuli i povrtarsku proizvodnju na 45 hektara“, rekao je Nandor Vereš, direktor ZZ “Agrosoj”

Zadruga  je investirali u opremu za proizvodnju šargarepe, crnog luka i paprike, izgradili su  hladnjaču kapaciteta 750 tona i zaposlili mlade visokoškolovane kadrove… Podignut je voćnjak konzumne višnje na 16 hektara, a pokrenuta je i proizvodnja jagode.  

„Nastojimo da svoje resurse i znanje stavimo u službu kooperanata, kako bi i oni na svojim parcelama pokrenuli intenzivnu proizvodnju i time obezbedili ostanak na tržištu. Ponudili smo im alternativu ratarskoj proizvodnji i oni će to, verujem,  u budućnosti znati da iskoriste“, rekao je Vereš.

B.K.