“Nova Ekonomija”: Za eutanizirane svinje od Afričke kuge stočarima isplaćeno 3,3 milijarde dinara odštete

Foto: Pixabay

Prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja u cilju sprečavanja širenja bolesti Afričke kuge svinja, isplaćeno je 3,3 milijarde dinara.Eutanizirano je više od 78.000 svinja, kako bi se sprečilo širenje zaraze , što je državu koštalo 3,3 milijarde dinara.

Ova bolest je, prema podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljhoprivrede, potvrđena u toku prošle godine na ukupno 2.788 gazdinstava na teritoriji 53 opštine, u 15 upravnih okruga.

„Do 29. decembra prošle godine na području 48 opština u 15 upravnih okruga izvršena je odjava bolesti u 172 naseljenih mesta koja su bila proglašena zaraženim i ugroženim od afričke kuge svinja kod domaćih svinja. U zaraženim gazdinstvima ukupno je u toku cele godine eutanazirano 78.242 svinje“, navela je Uprava za veterinu u odgovoru „Novoj ekonomiji“.

Trenutna situacija, kako su naveli, ukazuje na smirivanje i stabilizaciju situacije, a od početka ove godine afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 12 opština i pet okruga, na 25 gazdinstava kod domaćih svinja.

„Poslednji slučaj AKS kod domaćih svinja je potvrđen 20. marta  na teritoriji Podunavskog okruga, u opštini Smederevo“, navela je Uprava i dodala da je u zaraženim gazdinstvima od početka godine uginulo i eutanazirano 1.475 svinja.

B. K.