Novine za uvoznike mesa: Kvote po kvartalima i četvorogodišnjem proseku uvoza

Foto: Pixabay

Stočarstvo u Srbiji završilo je prošlu godinu s deficitom u spoljnotrgovinskoj razmeni od blizu 300 miliona evra. U istom periodu broj svinja i goveda, u obe  kategorije, smanjio se za po sedam  procenata.

Kako bi se rešili nagomilani problemi u stočarskoj proizvodnji država je ove godine povećala sve subvencije za primarnu proizvodnju mleka, goveđeg i svinjskog mesa. Intervenisala je i kod prerađivača pa im se uvoz  ne ograničava, ali će za svaku količinu koja po kvartalu prelazi prosek u prethodne četiri godine, morati da dobiju saglasnost resornog ministarstva. Sva njihova ulaganja u nove kapacitete za proizvodnju do dva miliona evra države će sufinansirati sa 750 hiljada evra.

U izjavi za Radio Beograd iz Ministarstva navode da mesa nemamo dovoljno, i moramo da ga uvozimo.

„Kvote koje smo odredili tromesečne, su na osnovu četverogodišnjih proseka uvoza po kvartalima. Ukoliko to ne bude dovoljno, moguće je uvek da podnesete dodatni zahtev, ukoliko pokažete sledljivost dokumentacije. Naravno da nikakav problem nije da dobijete novu kvotu“, rekli su u resornom ministarstvu.

Na mere koje su najavljene osvrnuo se Zoran Matijević, iz „Industrije mesa Matijević“.

„Dobro je što je sve razjašnjeno vezano za uvoz mesa i dozvole jer je  to za sve nas  uvoznike bila jedna  velika nepoznanica. Protivnik sam uvoza i živimo za taj dan kada će Srbija prestati da uvozi meso, ali u ovom momentu moramo da se za sirovinu snalazimo kako god možemo, pa i iz uvoza“, rekao je Matijević.

B. K.